вторник, 14 февруари 2017 г.

Възможни действия при ремонт на паркет

Тук ще разгледаме всички възможни действия и тяхната поредност при реставрация и ремонт на масивен (естествен) паркет. Ако сте перфекционист и държите паркета ви да изглежда възможно най-добре, то ще трябва да преминете през описаните по-долу действия.

Първото действие е изваждане на паркета, отделяне на изгнили и много захабените паркетини и след това отново нареждането му, като паркета се лепи с паркетно лепило за подовата замазка. Възможно е да се наложи закупуването на допълнителен паркет.

Следва циклене първоначално паркета се цикли с валова машина  с груба шкурка, след това фугите между паркетините се запълват със смола премесена с финни стъргутини. След изсъхване на смолата  следва циклене с финни шкурки.

След цикленето с валова машина, паркета се полира с дискова, като отново се минава с по-груба и с финна шкурка. Монтират се нови первази от масивна дървесина.

След приключване на цикленето и шлайфането паркета се оцветява в цвят по избор (тази операция не е задължителна)

Следва нанасянето на лак. ако паркета не е оцветяван, след нанасянето на първа ръка лак се прешлайфа на ръка с финна шкурка (възможно е прешлайфане и с дискова машина). Паркета се лакира  трикратно. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар