неделя, 16 октомври 2016 г.

Често задавани въпроси за паркет, циклене, ремонт и др.

Тук ще се постарая да отговоря на някой от най-често задаваните въпроси свързани с паркет и ремонта му. Ако има и други въпроси, ще се постарая да отговоря

I - Безпрашно ли е безпрашното циклене на паркет?
Има много обяви за безпрашно циклене на паркет, напълно безпрашно и тн., но това си е рекламен подход. На практика няма напълно безпрашно циклене, наистина съвременните машини са с чувал и събират голямата част от прахта, но няма как да не се отдели никаква прах. За успокоение може да кажем, че тази прах е суха и сравнително лесно се почиства с прахосмукачка или метла.

II - Преди време паркетът ми беше циклен и лакиран и сега искам да го освежа само с ново лакиране, възможно ли е това?
Да, възможное, но е желателно да знаете с лак на каква основа ви е бил лакиран паркета. Също трябва да се знае, че местата където има наранявания, почернявания или други дефекти, ще изпъкнат още повече след лакирането. Тоест, освежаване само с лакиране няма да подобри кой знае колко визията на паркета ви. Все пак ако сте решили само да лакирате паркет, необходимо е той да бъде прешлайфан на ръка с финна шкурка - примерно Р220

III - Възможно ли е паркета да бъде оцветен?
Да възможно е. Повечето фирми предлагат оцветяване на паркет. Оцветяването може да се извърши както с цветни лакове, така и с цветни масла. Силно препоръчително е, преди оцветяването, паркета да се шлайфа и полира с дискова машина.

IV - Ще дореждам нов паркет до старият, ще има ли разлика?
Най-вероятно ще има. Старият паркет, колкото и да е запазен с времето леко потъмнява, така че е много вероятно новият да е по-светъл.

V - Трябва ли да се фугира паркета?
Този въпрос често е задаван, но отговора е във вас. Фугирането се прави основно с цел да не си личат разстоянията между паркетините и донякъде да не се събира прах във фугите. Ако фугите, които има не ви дразнят, то тогава може да не се фугира, ако ви дразнят, то тогава се фугира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар