събота, 16 април 2016 г.

Какво да гледаме при избор на масивен паркет



Масивният паркет може да се разглежда от няколко различни аспекта. Първо – според вида дървесина от която е изработен,  Второ – размерите на паркетината, Трето – качеството на паркета, може да се добави и дали е обработен или не, както и дали е изработен изцяло то масивна дървесина или от няколко слоя слепени  части, но тук ще разгледаме само масивният паркет, който не е лакиран или оцветяван заводски. За многослойните паркети ще коментираме в отделна статия.  

I – Вида дървесина:  Най-масовите   дървесини от които се изработва паркет у нас са: Дъб,  Ясен, Акация (парена или не), Орех, Череша (парена или не),  Бук (парен). Като твърдост, тези дървесини са в този ред както са написани по-горе, като дъбът и ясенът са с най-голяма твърдост (това е на практика, но могат да се намерят различни техники на измерване твърдостта на паркета, които да дават други параметри).   При изборът на паркет според дървесината разбира се водещо е кой материал на вас ви допада като цвят и шарка.  В домашни условия,  общо взето няма голямо значение твърдостта на дървесината.

II – Размери на паркета:  Паркетите се произвеждат в различни дължини, ширини и дебелини.  Като паркети с по-голяма ширина и дължина, примерно по-широки от 7 см. и по-дълги от 35 см. се водят тип дюшеме.  Обикновено паркетите тип дюшеме са с различни дължини и се редят направо, тоест ако искате паркетът да ви е нареден тип рибена кост или пък на квадрати,то ще е нужно да си закупите паркет с по-малки размери.  Няма определение за къде е подходящ по-маломерен паркет и за къде тип дюшеме, но най-общо, в маломерни помещения, големият паркет няма да изглежда толкова добре,  колкото в по-големи помещения.
III – Качество: Качеството на паркета се определя   от  разноцветието на дървото и наличието на чворове.  Колкото  по шарен и с по-големи чворове е настилката, толкова по –ниско е качеството. Търговското качеството на паркета няма никакво отношение към  качеството на изработка,  тоест паркет с първо качество и с трето, би следвало да имат една и съща геометрия.  При  избор според качеството, водещо е визията, ако искате изчистен паркет, ще трябва да се ориентирате към по-високо качество, ако  ви харесва  рустикален вид, то трето качество е за вас.

IV.  И последно, но може би най-важното е с какъв бюджет разполагате. Относно цените, ясно е,  че колкото са по-големи паркетините, толкова по-скъп е паркета.  Според дървесината от която са изработени, ще  ги подредя от най-скъпа към по-евтина, с уточнението, че  тази класация е леко условна:  Орех, Ясен, Дъб, Акация, Череша, Бук

Няма коментари:

Публикуване на коментар