вторник, 26 април 2016 г.

Лакиране, омасляване на паркет



След като сме извършили монтаж и циклене на  паркета идва ред  да му се нанесе финишно покритие.  Ако върху паркета не се нанесе финишно покритие, то той доста бързо би потъмнял,  а в последствие и почернял. Финишното покритие служи да предпазва паркета от вода и препарати за почистване, от слънчевите лъчи (не за всички финишни покрития) и до някъде предпазва дървесината от надраскване.  Финишните покрития може да се разделят на такива, които правят филм върху паркета и на такива които попиват в него. 
Лаковете са от вида покрития, които правят филм върху паркета. Те от своя страна могат да се разделят на полиуретанови/уретанови и водоразредими  (еко).  Уретана  е веществото което придава якост на  лаковете, когато в някой лак има повече от един уретан, то тогава той е полиуретанов.  Уретановите и полиуретановите  лакове имат миризма.  Водоразредимите лакове нямат  или почти нямат миризма.  При тях също има лакове с основа от уретани.  Някой от по-популярните марки уретанови и полиуретанови  лакове  у нас са: Садолин, Сирка, Кемикъл, Дио, Вернилак, Левис, Селт и др. Популярни марки водоразредим лак са: Форбо, Бона, Сирка, Кемикъл, Лоба и др.
Маслата са от вида покрития, които попиват в дървото. Обикновено те са създадени на базата на естественни масла и восъци. Маслата нямат или почти нямат мирис.  По-популярни марки масла у нас са: Осмо, Левис, Садолин.
Съществуват цветни лакове и масла, като след нанасянето им е необходимо да се положи и слой финишен лак или масло.
За да може финишното покритие да предпазва паркетът ви от слънчевите лъчи и той да не си променя цвета е нужно да имат UV филтри.
За да може по-дълго да не се налага циклене и лакиране на паркета  е необходимо да поддържате лаковото си покритие с препарати подходящи за това.  Също избягвайте ходенето по паркета  с обувки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар