четвъртък, 28 април 2016 г.

Многослоен паркет

Тук ще разгледаме, що е то многослоен паркет.

Многослойният паркет се състои от няколко слепени пласта дървесина, като пластовете могат да бъдат: два, три или повече.  Най-честият вариант е два пласта чамова дървесина, разположени перпендикулярно един на друг и трети пласт (повърхностен) от дървесината от която се води, че е паркета. В този случай обикновенно повърхностният слой е с дебелина от 2мм. до 5мм. Друг вид многослоен паркет е когато е изработен с основа от шперплат и повърхностен слой от друга дървесина. Има вариант и когато паркета е изработен изцяло от шперплат с ценна дървесина, примерно дъбов шперплат.

Сглобката на многослойните паркети може да бъде подобна на тази на ламината или пък с нут и перо, както при масивният паркет. Този вид паркети могат да се монтират, както с лепене към подовата замазка, така и без. Най-често многослойните паркети се предлагат фабрично лакирани или оцветени, но се срещат и такива, които не са лакирани. Обикновенно многослойните паркети са с размери тип дюшеме, примерно с широчина 20 см. и дължина 250 см. и с дебелина от 1,3 см. до 2,1 см. Разбира се има най-различни размери многослоен паркет.

Поради факта, че горният слой на многослойният паркет е сравнително тънък, то те подлежат на по-малко броя ремонти. При циклене на този вид настилка е необходимо изключително много да се внимава и по възможност да се използват по-финни шкурки.

Предимствата на многослойният паркет са, че той най-често е готов за монтаж, тоест няма да ви се налага да го циклите и лакирате и сравнително лесният му монтаж. Недостатъците му са, че подлежи на малък брой цикления (1-3), ако не е изработан качественно, поради факта, че не се цикли при монтажът му, е възможно да се получат ръбчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар