сряда, 18 май 2016 г.

Паркет от Дъб, Бук, Череша и тн.

Тук ще разгледаме по-подробно паркетите и дюшеметата изработени от различна дървесина.
Всяка дървесина си има своята красота, основното при избора на паркет е: каква шарка и цвят на вас ви допада. Разбира се паркетите могат и да се оцветяват.
Различните дървесини, които  се използват за направа на паркет имат и различна твърдост. Твърдоста на материалите се измерва по различни методи - по Бринел, по Викерс, по Роквел. По надолу ще дам твърдостта на различните дървесини измерена по метода на Бринел.

Едни от най-популярните дървесини у нас за изработка на паркет и дюшеме са: Дъб, Бук, Бор, Череша, Акация, Орех, Ясен.

Дъбов паркет - Дъбовият паркет е с красиви шарки, сравнително твърд и слабо се поддава  на дървояди и измятане. Поради своята твърдост е по-труден за циклене. Дъбовият паркет е с ясно изразени беловини и чворове, наличието или не на, които определят и качеството му.
Твърдостта на дъбовият паркет, измерена по метода на Бринел е  3,7

Буков паркет - Буковият паркет е със светъл цвят. Той може да е парен или не, когато е парен придобива светло червеникъв или жълтеникъв отенък. При буковият паркет не са толкова добре изразени чворовете. Буковият паркет е по-лесен за обработка от дъбовият, макар и че по метода на Бринел му се дава по-голяма твърдост от дъбът.
Твърдостта на буковият паркет измерена по метода на Бринел е 3,8

Дюшеме от бор - Боровата дървесина основно се използва за изработка на дюшеме, но се срещат и паркети изработени от бор. Боровото дюшеме е светло и сравнително меко и лесно се цикли. То е по-податливо на дървояди и измятане. При закупуване но борово дюшеме е много препоръчително да му се измери влагата, тъй като често у нас се срещат дюшемета с по-висока влага от допустимото, което води до отваряне на големи фуги след монтажът му.
Твърдостта на боровото дюшеме измерена по метода на Бринел е 1,6

Черешов паркет - Паркетът от череша е с красиви шарки, той е от така наречените, благородни дървесини. Черешата може да бъде парена или не. Когато е парена тя придобива красив червеникав отенък, когато не е тя е в жълтеникаво кехлибарен цвят. При паркета от череша не са добре изразени чворовете. Черешовият паркет се цикли подобно на буковият.
Твърдостта на паркет от череша е 3,6

Паркет от Акация - Паркетът от акация е твърд, слабо податлив на дървояди и измятане и сравнително устойчив на влага. Той, също както букът и черешата може да е парен или не. Паркетът от парена акация е с тъмен кафеникав цвят, подобен на тъмен орех, а не парената акация е с бледо жълт цвят. Паркетът от акация се цикли сравнително трудно заради своята твърдост.
Твърдостта на паркет от акация е 4,8

Паркет от Орех - Орехът също е благородна дървесина. Той е с изключително красиви шарки. Паркетът от орех може да бъде светъл, тъмен или да има паркетини и от двата вида. Ореховият паркет е сравнително лесен за циклене.
Твърдостта на паркета от орех е 2,6

Паркет от Ясен - Паркета от ясен е твърд и слабо податлив на измятане и дървояди. Той е със светъл цвят от почти бяло да светло жълто. Има красива шарка и слабо изразени чворове. Заради своята голяма твърдост е по-труден за циклене и обработка.
Твърдостта на паркет от ясен е 4

Няма коментари:

Публикуване на коментар