вторник, 31 май 2016 г.

Видове шкурки


Шкурките са абразив използван за циклене на паркет, шлайфане на дърво, метали, шпакловки, гипс, бетон и др. Шкурките се разделят от това по какъв начин се захващат за инструментите, на каква основа е положен абразивът, от какъв материал е абразивът, от формата си.

Шкурките могат да се захващат за инструмента чрез някакъв вид защипване на двата му края - тогава това са шкурки на  руло. Могат да се захващат чрез залепване с помощта на велкро - шкурки с основа от велкро. Могат да са безконечни и да се слагат върху един или няколко барабана - безконечни шкурки.

Шкурките могат да бъдат с основа от плат, основа от хартия, основа от водоустойчив полиестер. Шкурките с основа от плат са предназначени за професионална работа, те са значително по-здрави от шкурките с основа от хартия, които са предназначени предимно за хоби употреба. Шкурките с водоустойчива основа са за специална обработка на материалите, когато се налага използването на течност докато се шлайфа.

Абразивът на шкурките може да е изработен основно от алуминиев оксид - червена, силициев карбит - черна, цирконий - синя, зелена.

Шкурките биват най-различни по форма. На ленти с различна ширина, безконечни, кръгли, делта (триъгълни), правоъгълни.

Популярни марки шкурки у нас са Smirdex, Deerfos

Няма коментари:

Публикуване на коментар