понеделник, 9 май 2016 г.

Кога да ремонтираме паркета

Има различни причини поради които се налага ремонт на паркета. Ще се опитам да ги изброя, както и какви действия са необходими да се предприемат, за да изглежда вашият паркет отново добре.

Ако паркетът ви не мърда и скърца, не е отворил фуги, но лакът му се е матирал, надраскал или на места напълно е паднал, то може да бъде реставриран чрез циклене и лакиране. Цикленето може да бъде извършено с валова машина или с валова и дискова машина. Цикли се от груба шкурка към финна, като колкото е по-захабен паркета, толкова трябва да е по-едра шкурката с която се започва. След като се изцикли паркетът е нужно да се лакира или омасли. Нанасят се поне два слоя лак, като за предпочитане е да се нанесе и трети слой. Лакът може да бъде гланц, сатен или мат. При омасляването, обикновенно се нанасят два слоя.

Ако освен захабен лак паркетът ви има и фуги, но не мърда и скърца, то тогава освен циклене и лакиране е необходимо и да бъде фугиран. Фугирането се извършва след минаването с груба шкурка и преди цикленето с финна. Паркета може да бъде фугиран със смола за фугиране, която се примесва с финни трици от паркета или със силикон за фугиране, който има различни цветове (примерно: дъб, бук и тн.).  Фугира се със шпакла, като се запълват всички фуги. След изсъхването на смолата или силикона, ако някъде има пропадане на фугата, отново се минава.

Ако паркетът мърда и скърца, то тогава освен гореизброените операции е необходимо да бъде изваден и отново нареден чрез лепене за подовата замазка (разбира се ако вече не е лепен или кован).  При пренареждането на паркета може да се наложи да закупите допълнително паркет. Лепенето се извършва със специални лепила за лепене на паркет. Лепилата биват на водна основа и на полиуретанова. Полиуретоновите лепила могат да се използват за лепене на всякакъв размер паркет, лепилата на водна основа се препоръчва да се използват за лепене на паркет с по-малки размери, примерно на паркетина с дължина до 35 см.

Друга причина за ремонт на паркет е, ако сте решили да го оцветите. Макар и паркетът ви да е в идеално състояние, ако решите, че трябва да бъде в друг цвят, то тогава отново ще трябва да го циклите, фугирате (ако се налага), нанесете цвят и лакирате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар